Friday, August 17, 2012

Pesto alla genovese ehk klassikaline basiilikupest

Klassikalist rohelist basiiliku-piiniaseemnepestot tuntakse Pesto alla Genovese ehk Genoa pesto nime all. Traditsiooniliselt valmistatakse seda uhmris tampides ja peenestades.
  • 100 g värsket basiilikut (ainult lehti)
  • 1 - 2 tk küünt küüslauku
  • 50 g röstitud piinia- või seedermänniseemneid
  • sidrunit (- soovi korral veidi mahla)
  • 1 - 1,5 dl külmpressitud oliiviõli (ideaalis Taggiasco oliiviõli Itaaliast)
  • 4 sl riivitud pecorinot või parmesani
  • meresoola
Peenesta basiilikulehed, kooritud ja poolitatud küüslauguküüned* ja röstitud piiniaseemned** kas köögikombainis või uhmris. Lisa edasi segades 1 dl oliivõli.
Sega juurde riivitud juust ning vajadusel veel oliivõli. Soovi korral maitsesta soola ja tilga sidrunimahlaga.

Pesto säilib kinnises nõus külmkapis umbes nädal aega.

* Kui soovid, võid küüslauguküüned esmalt kuumal pannil kergelt läbi röstida - siis on küüned veidi mahedama maitsega.
** Piiniaseemnete röstimiseks kuumuta neid kuumal kuival pannil paar-kolm minutit, kuni seemned on kuldsed. Jahuta enne pestole lisamist!

No comments:

Post a Comment