Saturday, October 8, 2016

Rukkinööbid

Kilumunavõi
  • 100 g võid
  • 12 vürtsikilu
  • 2 keedetud muna
  • 1 väike sibul
  • 2 sl hapukoort
  • suhkrut
  • äädikat või sidrunimahla
  • maitserohelist - nt
  • punet või sidrunmelissi või münti

Retsept. Puhasta kilud luudest ja nahast, haki peeneks või hõõru läbi sõela. Haki või riivi munad ja sibulad.
Hõõru või vahule, lisa ülejäänud ained ja maitsesta. Retsept on raamatust "Kokaraamat" (1984). Pildi tegi ZOOZI.

RUKKINÖÖBID MAKSAPASTEEDIGA

  • rukkinööpe (näkileivarattad)
  • maksavorsti või pehmet maksapasteeti
  • marineeritud punast sibulat
  • värsket tüümiani

Alusta sibula marineerimisest - seda tee selle retsepti järgi.

Kreekapäraselt marineeritud punasibulad sobivad hästi meze-lauale, samuti lisandiks mitmesuguste roogade kõrvale.
KOOSTISOSAD

100 g punast sibulat (u 2 sibulat)


1 dl punast veiniäädikat

1 dl vett

1 sl suhkrut

1 loorberileht
Lõika sibulad pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Pane keskmise suurusega kaussi ja pane kõrvale.
Sega väikeses potis veiniäädikas, vesi, suhkur ja loorberileht. Kuumuta kiiresti keemiseni, sega, et suhkur sulaks. Vala marinaad sibulatele. 

Lase jahtuda ning vähemalt 30 minutit maitsestuda. Serveeri kohe või säilita kuni paar nädalat külmkapis.

Täida rukkinööbid maksavorsti või -pasteediga*. Aseta kaunistuseks peale marineeritud sibulatükk, siis mõned tüümianilehed. 

Serveeri. Kui pasteet on kuivapoolne, siis pehmenda seda näiteks lusikatäie kalvadosiga.

RUKKINÖÖBID KALAMARJAGA
KOOSTISOSAD

  • 1 punane sibul
  • 15 näkileivanööpi
  • 100 g Saare smetana hapukoort
  • 150 g kalamarja
  • musta pipart

Koori sibul ja haki peenelt. Määri hapukoor rukkinööpidele, siis tõsta igale portsjonile lusikatäis kalamarja. Puista peale hakitud sibul, jahvata peale veidi musta pipart. Serveeri.

RUKKINÖÖBID KARULAUGU JA JUUSTUGA
Rukkinööbid juustu ja singiga.(küpsetatud)

No comments:

Post a Comment